Efter fyrtio år av oförglömliga texter, rekordspelningar och miljontals sålda album har det blivit dags för Gyllene Tider att säga farväl.

Flickorna på TV2, När vi två blir en, Sommartider, (Kom så ska vi) Leva livet, Ljudet av ett annat hjärta, Tylö sun, Flickan i en Cole Porter-sång, Det är över nu, Juni, juli, augusti, Kung av sand, Gå & fiska. Behöver vi fortsätta? Gyllene Tider är svensk sommar och svensk sommar är Gyllene Tider. 

Nu står det dock klart att kommande sommar blir den sista med denna svenska institution bestående av Per Gessle, Mats "MP" Persson, Göran Fritzon, Anders Herrlin och Micke Syd Andersson. Sedan är det Sommartider, hej då. 

- 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer av skandinaver. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband, säger Per Gessle.

Innan turnén drar igång på hemmaplan den 4 juli släpper gänget också en sista skiva. Sedan väntar 17 konserter runt om i Sverige och Norge.

- Jag tror att det är ett perfekt tillfälle att sätta punkt nu. Alla i bandet är fortfarande aktiva musiker och är på många sätt bättre än någonsin. Allt det kan vi ta med i den nya skivan och sommarturnén – och tacka för oss med flaggan fortfarande i topp, säger Anders Herrlin.

Turnéplan

4 juli Halmstad, Brottet
6 juli Malmö, Mölleplatsen
10 juli Helsingborg, Sofiero Slott
12 juli Skövde, Boulognerskogen
13 juli Linköping, Stångebrofältet
15 juli Uppsala, Botaniska Trädgården
17 juli Lysekil, Pinneviken
19 juli Ronneby, Brunnsparken
20 juli Kalmar, Fredriksskans
24 juli Piteå, Pite Havsbad
26 juli Rättvik, Dalhalla
27 juli Stockholm, Sjöhistoriska
31 juli Karlstad, Mariebergsskogen
2 augusti Eskilstuna, Sundbyholms Slott
3 augusti Göteborg, Slottsskogsvallen
8 augusti Trondheim (NO), Sverresborg Museum
9 augusti Fredrikstad (NO), Dampskipsbrygga