Värmländska Karlstad kvalar in som Sveriges 20:e störta tätort med sina dryga 66 000 invånare. Av stadens invånare har det under åren framkommit en hel del kända ansikten – alltifrån sportprofiler till artister, som satt både sig själva och Karlstad på kartan.

Rasmus Asplund

Rasmus Asplund föddes i Filipstad 1997. Trots sin unga ålder har han redan gjort stora framsteg i hockeykarriären, bland annat i Karlstads stolthet Färjestad. Redan 2016, när Asplund var endast 19 år gammal, draftades han i andra rundan, som spelare nummer 33, av Buffalo Sabres i NHL. På sin forwardposition spelar han idag för Buffalos samarbetspartner i AHL – Rochester Americans. Rasmus finns även att boka som kändishälsning via Memo.

Hanna Hellquist

Hanna Hellqusit är en känd krönikör, författare och programledare i både radio och TV. Hon föddes i Karlstad 1980 och började sin karriär som journalist genom en praktik på Karlstads-Tidningen. För många blev hon ett känt ansikte, eller kanske snarare en känd röst, under tiden som programledare på Morgonpasset i P3. Men sin tydliga värmländska stod hon för en stor del av morgonunderhållningen mellan åren 2009–2020 innan hon gick över till att programleda P3s eftermiddagspass i stället.

Hanna har skrivit boken Karlstad Zoologiska, som skildrar berättelsen om hennes far och uppväxten i staden.

Lena Cronqvist

Konstnären Lena Cronqvist föddes i Karlstad år 1938 och har under åren utbildat sig på olika konstskolor – både i Sverige och utomlands. Som konstnär har hon många strängar på sin lyra då hon varit aktiv både som målare, skulptör, bokillustratör och grafiker.

Cronqvists målningar tillhör dom verk av svenska konstnärer som sålts för stora summor på auktioner. Till hennes ett av hennes mest kända verk hör Madonna, från 1976–77, som under 90-talet såldes för närmare 700 000 kronor. Samma målning såldes på Bukowskis i maj 2010 – då med prislappen 5,1 miljoner kronor.

Dilba

Dilba, eller Dilbahar Demirba? Hon är förvisso född i Turkiet men kom till Sverige och Karlstad endast som 4-åring. Hon började spela piano redan som litet barn och har lärt sig hantera gitarrens strängar helt på egen hand.

Hon har bland annat körat bakom världsartisterna Jennifer Brown, Eric Gadd och Stevie Wonder men är troligen mest känd för singeln I´m Sorry. Låten, tillsammans med resten av hennes debutalbum, släpptes 1996 och den egenskrivna musiken och texterna belönades med både en Grammis och Aftonbladets Rockbjörn